INTRODUCTIE

ASSOCIATED PROFESSOR EDDY M. VAN DER VELDEN , MA, RD, DDSD.

Eddy M. van der Velden is een afstammeling van een beroemde Nederlandse familie van schilders, waarvan de stamboom terug te vinden is tot in de 16e eeuw (Jacob van der Velde 1521, Jan van den Velde 1568, Esaias van de Velde 1590) en van medici, en hij bovendien sterk werd aangemoedigd door zijn vader, die arts was, leek het een logische stap om een verbindende factor te worden tussen plastische kunsten en geneeskunst. Afgestudeerd en als professioneel kunstenaar werkend, met een speciale interesse voor “de kunst van de geneeskunde en diens geschiedenis”, begon hij zich te bekwamen op het gebied van medische tatoeage en de specifieke toepassingen daarvan.

Sinds 25 jaar bestaat het vak “dermatografie”. De ontwikkeling van deze subwetenschap kon alleen verwezenlijkt worden doordat Van der Velden de mogelijkheid kreeg om van 1980 tot 1986 lessen te volgen in klassieke tatoeagetechnieken bij Mitsuaki Owada (Horikin I), een ambachtsman in Japanse traditionele body-art, en lessen bij professor Tadashi Iizawa. Na het succesvol afronden van deze studies ontving Eddy M. van der Velden een eretitel, Horikin III.

Van der Velden heeft gedurende de laatste 30 jaar als onderzoeker, behandelaar , docent en trainer in een groot aantal (academische) ziekenhuizen gewerkt in binnen- en buitenland (o.a. België, Duitsland, Italië, Israël, Brazilië, Birma, Vietnam en Nepal) . Hij heeft baanbrekend onderzoek verricht naar de medische toepassing van tatoeagetechnieken, die nu bekend staan als dermatografie en keratografie, en is de grondlegger van deze erkende medische subspecialismen.

Van der Velden heeft sinds 1980 reeds 53.000 dermatografie- en 6500 keratografiebehandelingen verricht. Hij heeft onderzoek geleid en gedaan naar de toepassing van dermatografie in uiteenlopende medische disciplines, te weten bij de afdeling cranio-orale-maxillo-faciale chirurgie, bij plastische en reconstructieve chirurgie, bij oogheelkunde, dermatologie, oncologie,neurochirurgie,forensische geneeskunde en urologie in diverse ziekenhuizen (zie beneden) . Het meest recente onderzoek spitst zich toe op de hersenen. Daarvoor leidt Van der Velden het onderzoek naar nieuwe therapeutische toepassingen van dermatografie in het Brain Research consortium for Advaced Interdisciplinary & Innoative Neuromudulation Antwerpen-Dunedin School of Medicine,University of Otago,New Zealand BRAI3N.

Omdat Eddy M. van der Velden een afstammeling is van een beroemde Nederlandse familie van schilders, waarvan de stamboom terug te vinden is tot in de 16e eeuw (Jacob van der Velde 1521, Jan van den Velde 1568)  . . . .

Dermatografie met 5-Fu kan beschouwd worden als een zeer bruikbaar alternatief voor de behandeling van onderhuidse fibrose, alsook voor andere typen huidafwijkingen. De resultaten van dermatografie met lage . . . .

●  Kliniek voor Medische en Esthetische Dermatografie, Arnhem, Nederland (1984 – heden). ● Directeur Research Instituut voor experimentele dermatografie (2010 – heden). ● Technische Universiteit Delft  . . . .

● 133 artikelen in internationale medische tijdschriften. ● Medische publicaties in het Japans: 8 artikelen. ● Bijdragen als auteur aan diverse buitenlandse medische boeken (in het Engels, Japans, Chinees, Portugees, Duits, Ivriet . . . .

● Oprichter en lid van de Nederlandse Vereniging voor Dermatografie (1993 – heden) ● Lid van het Nederlands Specialisten Register voor Dermatografie (1995 – heden) ● Directeur van Medicer® en Phamacer® Arnhem . . . .

● Lid van de Roermondse Jeugdraad, adviescomité voor de Roermondse gemeenteraad, 1971-1972.  ● Opening kunstgalerie ‘Gemini’, Roermond, 1972-1973 ● Grondleggers van Stadsdecoratie ● Expositie Collages en Zeefdrukken . . .